Rakovi, Lavovi i Device - uvek otvoreni i spremni na izazove

Rak,Lav ili Devica, ima predispoziciju za kolerični temperament kako smatraju astrolozi zato sto su kolerici u glavnom oni znaci kojima vlada Sunce ili Mars. Sve o ostraloskim kolericima mozete saznati u daljem tekstu.

Rakovi, Lavovi i Device - uvek otvoreni i spremni na izazove

Ako ste rođeni u Raku, Lavu ili Devici imate predispoziciju za kolerični temperament, a ako je vaš podznak (Mesec i Sunce) u nekom od vatrenih znakova - Ovnu, Lavu i Strelcu, mogli biste biti izraženi kolerik.

Vatra je dominantna odrednica koleričnog temperamenta. Vatra je vruća i suva, a njeno godišnje doba je leto. Naziv kolerik potiče od starogrčke reči "hole", što znači "žuč".

Smatralo se da je glavni organ u telu kolerika žučna kesa, a najsnažniji životni sok žuč. I danas kažemo da se vode žučne rasprave ili da se dogodila žučna reakcija, što ukazuje na žestoku prepirku, svađu, bučnu raspravu. Žučan znači ljut, oštar... To nam već puno govori o ovoj vrlo intenzivnoj, ekstrovertiranoj energiji.

Kolerik je otvoren, spreman na izazove, nagao, promenjivog raspoloženja. Neumorne je i optimistične naravi, u stalnom je pokretu, juri u susret životu, spreman da preuzme kontrolu, postane predvodnik. Lako se naljuti, može biti vrlo nestrpljiv i nametljiv, ali je uvek vrlo hrabar. Fizička energija mu je vrlo velika. Kolerici su pravi sportski tipovi, snažnih mišića, aktivnog metabolizma i snažnog probavnog sisitema.

Podložan je upalama i infekcijama. Telo na bolest reaguje visokim temperaturama. Širok je spektar bolesti kojima je sklon, od migrena i glavobolja, preko gastritisa i čireva, do artritisa, reume i poremećaja krvnog pritiska.

Od manjih tegoba često je prisutan osećaj suvoće u ustima, uprkos tome što pije dosta vode, a za vreme velikih vrućina kolerik može i kolabirati. Neprestano u pokretu, kolerik se može mentalno iscrpiti, biti uznemiren, teskoban, da patiti od nesanice...

Kolerik će ravnotežu sačuvati uz pomoć hrane koja hladi poput mlečnih proizvoda, povrća, posebno zelenog lisnatog povrća. Zahvaljujući snažnom varenju, odlično podnosi meso i mahunarke. Voli stimulativne namirnice poput kafe, čokolade, alkohola, ljutih ukusa koji mogu da pojačaju razdražljivost. Važno je da postigne mentalnu uravnoteženost pa mu se preporučuje puno odmora, čitanja, meditacije, tai chija i joge. Tokom zime saune i SPA programi su mu od velike pomoći.

Senka Ljubić

Podeli na Facebook-u