Kako da lako uporedite dve natalne karte

Malo objasnjenje kako bi ste mogli da je tumacite, ipak bi to trebalo da rade profesionalci.

Kako da lako uporedite dve natalne karte

Ukoliko cenite astrologiju i umete pažljivo da koristite informacije koje ona može dati sigurno ste se bezbroj puta zapitali kako se slažete sa aktuelnim partnerom, koje su slabe tačke tog odnosa, zašto je svaka veza koju ste imali u jednom segmentu identična drugom...

Sledi nekoliko koraka koje i sami možete napraviti, i koji mogu dati početni uvid u uporednu kartu. Ovim postupkom razlažete odnos na faktore Za i Protiv. Poenta je da sasvim sami sagledavajući odvojite pozitivne i negativne strane veze jer ćete tada biti svesni šta je u njoj slaba tačka. Odvojite neko vreme za ovu analizu jer raščlanjujete odnos, a to nije zanemarljiv posao i biće vam od velike pomoći nadalje kada se suočavate sa poteškoćama u komunikaciji, napravite spisak sledećih aspekata i položaja, obratite pažnju na dostojanstva i kvalitete.

Koje ćete planete izdvojiti?

Sunce i Mesec ukoliko želite da analizirate stabilan odnos ili brak, život udvoje, partnerstvo emotivno ili poslovno.

Mars i Veneru ako je reč o strastima, ljubavi i vezi od koje ne očekujete brak i međusobno obavezivanje

Obavezno Asc i vladar Asc a Merkur će govoriti o kvalitetu komunikacije mentalnoj kompatibilnosti

A ako se pitate sa kim se slažete pogledajte gde se nalaze onih 5 čula sa početka priče + Asc i ne zaboravite i pripadnost njegovih planeta vašim natalnim poljima jer uzalud su planete u sjajnim aspektima ako su u poljima nepovoljnim za brak.

Konjunkcija je aspekt 0-10 stepeni (dve ili više planeta na navedenoj međusobnoj udaljenosti)

Trigon 120 stepeni (ili kroz 4 znaka)

Kvadrat 90 stepeni (ili kroz 3 znaka)

Sekstil 60 stepeni (kroz 2 znaka)

Opozicija 180 stepeni (jedan nasuprot drugom)

Koje ćete planete izdvojiti?

Sunce i Mesec ukoliko želite da analizirate stabilan odnos ili brak, život udvoje, partnerstvo emotivno ili poslovno.

Mars i Veneru ako je reč o strastima, ljubavi i vezi od koje ne očekujete brak i međusobno obavezivanje

Obavezno Asc i vladar Asc a Merkur će govoriti o kvalitetu komunikacije mentalnoj kompatibilnosti

Npr, natalna karta ima pet čula (Sunce, Mesec, Merkur, Venera i Mars) pri čemu kada birate partnere već pri prvom susretu počinjete da ih "osećate" nekim od navedenih. Ukoliko je reč o dobrim aspektima između emotivnih a Marsa i Venere aktiviraće se i fizička potreba za kontaktom, ako su vaš i njegov Mesec usklađeni - ako su u konjunkciji međusobno ili uz trigonu, npr... mođe se reći da ste srodne duše, dva Sunca u istom znaku govore o istim ciljevima, potrebama, isti Asc kaža da iz istog ugla posmatrate svet - što ne mora biti snažno ako je kod vas npr, karta introvertna (sa većinom planeta ispod horizonta) a kod njega ekstrovertna [sa naglašenim IX, X i XI poljima] i tada se mošete složiti ako su planete u lepim aspektima i srodnim znacima - tipski srodnim - vazdušnim, vodenim... ako su pak u znacima istog elementa - oboje imate kardinalni osnovni pečat ili naglašene fiksne elemente veza neće obećavati i može obilovati sukobima.

Ne samo da je zabluda takozvano "slaganje znakova", jer postoji izvesna logika u tome, ali to je samo toliko da malčice zagrebete ispod folije i uđete u razgovor sa nekim. Tek step by step analiza dva uporedna horoskopa može dati neku logičnu priču o mogućem slaganju.

A ako se pitate sa kim se slažete pogledajte gde se nalaze onih 5 čula sa početka priče + Asc i ne zaboravite i pripadnost njegovih planeta vašim natalnim poljima jer uzalud su planete u sjajnim aspektima ako su u poljima nepovoljnim za brak [npr. Mesec u VI se nalazi u kući koja je ako koristimo astorološku vrtešku dvanaesto od VII što ukazuje na "smrt braka" ] a Sunce je u IV pa ne dovodim momke u kuću - udobnije mi je da sam sama u svom gnezdu. Saturn kao vladar braka u XII - van domašaja, pozni brak ili neostvaren jer je većina VII polja u Vodoliji pa mi nije potrebno vezivanje.

Naravno i u njegovoj karti je potrebno da se proceni u koja polja su se smestile vaše planete...

Primetićete da pri ovoj analizi nisam ni dotakla temu moja Venera i Mars u aspektima sa njegovim pozicijama, ni tranzite kao mogućnosti da se u određenom periodu godine otvorite za prepuštanje nekoj emotivnoj vezi. A sve je podjednako važno (u nekim slučajevima i važnije) jer u godini kada se loše osećate i niste raspoloženi za ljubav može pored vas projahati i Princ na belome atu ali vi, skrhani nedovoljnim brojem cipela u svom ormariću hič ne hajete za sve... samopouzdanje je u padu, borise se sa računima ili puno radite pa ste umorni i ... ništa od svega.

* više konjukcija ubrzo može doneti zasićenje jer se ovakvi partneri konstantno slažu oko svega i mogu poželeti promenu, ali u svakom slučaju pojedinačni aspekti se teško tumače, tačnije nemaju smisao izvan karte jer je važno i u kom su znaku i polju, ostalim aspektima u karti...

* 2 meseca u opoziciji su dobra ako ih povezuju trigoni sa drugim planetama ili loša ako su negativno postavljena jer daju spoj dve suprotnosti, na trenutke fantastičnu potrebu da se spojite u sekundi ali i da se razmene suprotnosti. kao dva magneta suprotnih polariteta. Ipak zavisi od ostatka karte

* Naglašena seksualna privlačnost je u pitanju svaki put kada su tako snažno naglašeni aspekti Marsa i Venere. U nedostatku mogućnost da se ta želja i realizuje raste tenzija i netrpeljivost pa tu vrstu kreativnosti treba upraznjavati što češće.

ipak treba analizirati i dalje, kuće iz kojih dolaze te planete, simboliku znaka u kom se nalaze i aspekturu iz natala. Ne donosi on samo Marsa partnerovoj Veneri već i sve što uz njega postoji kao aspekat i opis

* Može postojati privlačnost ali će od ostalih položaja u kartama zavisiti dalji razvoj veze.

Konjunkcija sa Uranom nije sjajna jer prouzrokuje puno stresa, potrebu za polemikom, promenom, razmenom ili makar dosta nervoze i nesigurnosti ali to nije konačno. Može se postaviti iz drugog ugla - otvoreno razgovarati i postavljati prijateljstvo [Uran] kao baza odnosa pa se u startu dogovorite da ćete uvek iznad svega ostati prijatelji i da o svemu možete bez previše stresa razgovarati.

Bik i Škorpion se inače sjajno privlače tako da ne mora biti obavezno loše za odnos ali treba imati na umu i gde su otišli njegov Mars i tvoja Venera... u koja sazvežđa i da li kao takvi grade bolji aspekat ili se razdvajaju.

Konjunkcija Meseca i partnerove Venere je jedan od boljih aspekata ali bilo bi još bolje da je jedan od navedenih signifikator za odnos ili da postoji još koji pozitivan aspekat

* Saturn kvadrat Venus/Mesec ili Saturn u opoziciji s Mesecom m Može ukazivati na vezu koja vuče korene iz nekog od ranijih života, karmički dug, snažnu povezanost, emotivnu hladnoću jednog i hendikepiranost drugog... ali je potrebno detaljnije osmotriti kojim poljima i vitalnim tačkama vladaju Saturn, Venera i Mars u obe karte pre nego što nekome u lice uzviknemo "Eurekaaaa" ne, pardon... "KARMIČKA VEZAAAAAAAAAAA".

* Jako je važna naglašenost kuća u uporednoj karti - ako su u XII veza može biti tajna ili na daljinu, ako je fokus na III polju - mentalni/verbalni aspekat veze je veoma značajan, IV polje - kuća, dom, V budi roditeljske instinkte, VII potrebu za partnerstvom, osećaj snažne privrženosti, jednakosti, partnerstva... Odnosi se i na povezanost DOBRIM aspektima vladara i/ili vrhova kuća...

* dobar aspekat sa Saturnom u uporednim daje potencijal da veza dugo traje ali moraju biti zadovoljeni i ostali faktori - aspekti Sunce/Mesec i u harmoničnim aspektima moraju biti vladari VII polja i Asc...

Eto zašto je analiza uporednih horoskopa veoma obiman posao - sve što smo naveli još nije potpun spisak potrebnih analiza kojima se treba pozabaviti.

http://horoskop-e.com/

Podeli na Facebook-u