Natalna karta - natalni, lični horoskop

Celokupni smisao natalne karte je da podrazumeva zivotni, horoskop rodjenja i licni horoskop. Dok u uzem smislu predstavlja graficki,simbolicki prikaz za egzaktan trenutak na zemlji.

Natalna karta - natalni, lični horoskop

Elementi natalne karte su:

znakovi zodijaka ili zodijačka sazvežđa - sazvežđa koja se nalaze u ravni ekliptike. Ima ih dvanaest i mada ona u prirodi nisu jednakih veličina, u horoskopu-astrologiji su im dodeljeni jednaki segmenti (po 30 stepeni). U sistemu zapadne ili tropske astrologije je veza između stvarnih astronomskih sazvežđa i astroloških znakova (zodijačkih sazvežđa) simbolična. Logika ovog sistema su godišnja doba, pa je tako početak Zodijaka-početak znaka Ovan-prolećna ravnodnevica. Znakovi zodijaka predstavljaju mitološku osnovu horoskopa, po čijim se mitovima natalna karta-horoskop i tumači.

planete (ovde mislimo na astrološke planete-uključujući i Sunce i Mesec) - se kreću, posmatrano sa Zemlje, oko Zemlje i u svakom trenutku se iza njih nalazi neko sazvežđe, i kažemo da se planeta nalazi u nekom znaku. Planete zauzimaju određene međusobne položaje (uglove u odnosu na posmatrača sa Zemlje) koje zovemo aspektima.

astrološke-horoskopske kuće ili polja - dok je podela Zodijaka fiksna, podela nebeskog svoda na kuće ili polja je relativna i zavisi od geografskog položaja i vremena rođenja. Iastroloških kuća-polja ima dvanaest i njihov položaj je nepromenljiv. Ascedent (vrh prve kuće horoskopa) uvek se nalazi na istoku, tamo gde Sunce izlazi, a MC ili Zenit (vrh desete kuće horoskopa) u tački u kojoj je Sunce u zenitu.

U astrološkom smislu, natalna karta je pokazatelj životnih potencijala, a kroz njena polja dobijamo važne informacije o svim događajima koji će karakterisati život osobe.

http://www.astrology-answers.info/

Podeli na Facebook-u