Sazvezdje Bika

Taurus ili Bik, je jedno od sazvezdja zodijaka. Vidi se na severnoj nebeskoj hemisferi od rane zime pa sve do kasnog proleca. Bik spada u najstarija sazvezdja. Privlacilo je paznju jos starim Vaviloncima.

Sazvezdje Bika

Gledajuci sazvezdje Bik, lako uocavamo glavnu, najsvetliju zvezdu Aldebaran, koja je udaljena od nas 64 svetlosne godine, a jos se i udaljava brzinom od 54km/s. Aldebaran je veoma stara zvezda, skoro je na ?izdahu? i u buducnosti ce njenu smrt zapaziti svi stanovnici Zemlje posto ce nebo nocu sijati kao da je dan, a onda ce se postepeno njen sjaj smanjivati sve dok se ne ugasi i postane beli patuljak. To je zvezda koja ima 110 puta veci sjaj od Sunca, a od Sunca je veca oko 40 puta.

Sto se tice ostalih zvezda u Biku, na dobrom, crnom i cistom, zimskom nebu, mozete ih uociti oko 125.

Samo sazvezdje uglavnom prikazuje velike rogove Bika. Levi, juzni, rog polazi od grupacije zvezda, svima poznata kao Hijade, i prostire se sve do zavrsne zvezde Zeta Tauri.

Ostatk bika i nije nesto posebno zanimljiv, nije za neko posebno odusevljenje, ali ipak, dosta je prostran i zauzima poveci komad nocnog neba.

Dvojnih zvezda [tabela] u Biku ima podosta a nize je prilozena tabela sa listom dvojnih zvezda do 9. magnitude.

Jedna od najlakse uocljivih duplih zvezda u Biku je Struve 422 sa periodom obilaska od oko 2000 godina.

Promenljive zvezde u Biku

Promenljive u Biku su veoma zanimljive. Jedna od promenljivih zvezda u ovom sazvezdju je i Aldebaran koji spada u grupu nepravilno-promenljivih zvezda. Nazalost, Aldebaranove varijacije ne mozemo zapaziti okom, vec samo preko fotografija i ostalih osetljivih uredjaja koji se koriste u ove svrhe. Aldebaran menja svoj sjaj prosecno za 0.2 magnitude, od 0.75 do 0.95 magnitude.

Druga promenljiva u Biku je BU Tauri i svoj sjaj menja od 4.77 do 5.50 magnitude. Ovu zvezdu isto kao i Aldebarana, karakterise nepravilna promena sjaja.

Zeta Tauri je takodje promenljiva zvezda ali pravilno promenljivog tipa. Njen sjaj se menja od 2.88 do 3.17 magnitude okruglo svakih 133 dana.

Lambda Tauri je promenljiva zvezda koja se nalazi u grupaciji zvezda Hijade. Njen sjaj se menja svakih 3.95 dana od 3.3 do 3.8 magnitude.

R Tauri pripada tipu Mira Ceti. Njen sjaj se menja na svakih 320.9 dana od 7.9 do 15.8 magnitude.

http://static.astronomija.co.rs/

Podeli na Facebook-u